Sněmovna se dnes rozhodla projednat komunistický návrh zákona o nájemném, nebude tedy jen čekat na vládní iniciativu. Hlavní autor předlohy František Beneš (KSČM) v rozpravě uvedl, že je ochoten při diskusi v parlamentních výborech v některých částech návrh upravit. Předseda KDU-ČSL a vicepremiér Cyril Svoboda řekl, že vláda by mohla svou předlohu zákona dodat "v řádu týdnů".

Komunističtí poslanci navrhli stanovit výši oprávněného nájemného, které by odpovídalo nákladům na provoz domu. Nadto by do něj majitel mohl započítat roční několikaprocentní zisk z peněz, které vynaložil na výstavbu a modernizaci příslušného bytu. Tento zisk by měl být o půl procenta vyšší než repo sazba České národní banky platná v době uzavření nájemní smlouvy. Nyní tato sazba činí 2,5 procenta.

Komunisté také navrhují zavést do zákona krajní možnost, kdy by soud mohl majiteli až odejmout právo spravovat dům. Mohlo by se tak stát, pokud by byl odsouzen za úmyslný trestný čin proti nájemcům, případně pokud vlastník "hrubým způsobem a dlouhodobě porušuje povinnosti pronajímatele nebo povinnosti vlastníka nemovitosti". Zdeňka Horníková z ODS v rozpravě označila tento paragraf za velmi nebezpečný, podle ní by se to dalo přeložit jako vyvlastnění.

Poslankyně požadovala zamítnutí komunistického návrhu, ale sněmovna jí nevyhověla. Proti zamítnutí a následně i vrácení předlohy k dopracování byli nejen komunisté, ale i řada sociálních demokratů včetně ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha. Vláda přitom komunistický návrh nepodpořila.

Ve vládě se zatím ministerstva financí a pro místní rozvoj nedokázala shodnout na tom, jak má zákon vypadat. "Dohoda se rýsuje," řekl Svoboda. Cenový výměr ministerstva financí, který nájemné reguloval, zrušil loni v listopadu Ústavní soud. Někteří majitelé domů si to vyložili tak, že je možné nájemné i jednostranně zvýšit. Vláda proto v prosinci nájemné na tři měsíce zmrazila. Na to už si u Ústavního soudu stěžuje skupina senátorů a spory toto rozhodnutí vyvolalo i ve vládní koalici. Unie a lidovci ho totiž kritizují.

Zákon o nájemném nyní připravuje ministerstvo financí v čele se sociálním demokratem Bohuslavem Sobotkou a ministerstvo pro místní rozvoj pod vedením unionisty Pavla Němce. Finance jsou pro pomalejší zvyšování nájemného než místní rozvoj. Premiér Vladimír Špidla v prosinci ve sněmovně řekl, že nový zákon o nájmech by mohl platit od 1. července.

V České republice je asi milion bytů s regulovaným nájmem, celkově tvoří nájemní byty asi třetinu ze všech bytů. -čtk-