Prodej nových rodinných domků na americkém trhu v lednu z prosincového rekordu prudce klesl na roční minimum. Překvapivě slabé výsledky dnešní zprávy amerického ministerstva obchodu mohou vzbudit obavy z vyprchání síly až dosud nejdynamičtějšího sektoru americké ekonomiky.

Počet prodaných jednogeneračních domů klesl proti předchozímu měsíci o 15,1 procenta v nejhlubším poklesu za posledních devět let. V přepočtu na celý rok se tento ukazatel snížil na 914.000 z prosincového rekordu 1,077 milionu.

Ekonomové podle ankety agentury Reuters čekali v lednu v průměru prodej 1,043 milionu domů. V meziročním srovnání se tempo růstu snížilo na 5,1 procenta z prosincových 10,5 procenta.

Ekonomové lednový propad vysvětlují buď chladným počasím nebo faktem, že po pěti měsících prodejů nad úrovní jednoho milionu muselo nutně dojít k poklesu. Většinou se předpokládá, že v příštích měsících prodeje opět oživí.

Díky nízkým úrokovým sazbám byl loni trh bydlení oporou pro celou oslabenou americkou ekonomiku. Za celý rok 2002 vzrostl prodej o 7,5 procenta na rekordních 976.000 nových domů a prodej starších domů v lednu dosáhl nového rekordu 6,09 milionu.

Podle zprávy z minulého týdne navázala zahajovaná výstavba bydlení v USA v lednu na prudký růst předchozích měsíců. Počet započatých staveb rodinných domů a bytů se dostal na 17-tileté maximum díky rekordně nízkým hypotečním úrokům, pohybujícím se v posledních měsících pod šesti procenty. -čtk-