Stavební veletrh Contec, který se až do soboty koná v Liberci, je největší akcí organizovanou Libereckými výstavními trhy (LVT) v letošním roce. Na 13. ročníku představuje svou produkci 153 vystavovatelů z celé České republiky. "Výstava zaměřená na stavební technologie a materiály není určena jenom odborníkům, ale jako možnost inspirace a navázání kontaktů ji hojně využívají i běžní stavebníci," řekl ředitel výstaviště Josef Škrlík.

Stavební veletrh je podle Škrlíka nejstarším veletrhem v novodobé historii výstaviště. Pravidelně ho navštěvuje kolem 10.000 lidí. "Chodím sem každý rok, protože na baráku je pořád práce dost a já tu pod jednou střechou najdu kompletní nabídku všeho co mohu potřebovat a nemusím jednotlivé firmy obcházet," řekl jeden z návštěvníků. Zároveň si pochvaloval dobré načasování výstavy před zahájením stavební sezóny.

V rámci výstavy mají návštěvníci možnost zapojit se do třetího ročníku soutěže "Dům roku", kterou v Libereckém kraji organizuje společnost Stavohelp. Na informačním panelu představuje firma 29 domů postavených v Libereckém kraji a letos poprvé také na území sousedních krajů Středočeského a Ústeckého. Lidé mají možnost na anketních lístcích vybrat dům, který se jim nejvíce líbí. Samostatně hodnotí domy také odborná porota. Po skončení výstavy budou panely se soutěžními domy umístěny ve velkých obchodních centrech ve všech třech krajích a soutěž bude pokračovat do dubna.

Do soutěže Dům roku 2002 se podle Stavohelpu zapojilo více než 3000 lidí. Laická veřejnost ocenila jako nejlepší montovanou dřevostavbu společnosti Haas Ferigbau, odborníci dali přednost rodinnému domu z dílny liberecké společnosti Fecit-Ad. V letošním ročníku se vedle tradičních domů se sedlovými střechami objevují také moderní kubistické projekty. -čtk-