Zejména 14procentní nárůst cen energií se loni podepsal pod snížení celkových výkonů i zisku největšího slovenského výrobce žáruvzdorných materiálů, akciové společnosti Slovenské magnezitové závody Jelšava (SMZ). Výkony společnosti meziročně klesly o deset procent na 1,99 miliardy slovenských korun a čistý zisk společnosti činil 65,2 milionu korun, což představuje meziroční pokles o 33 procent. Produkce sypkých žáruvzdorných hmot se loni snížila o sedm procent na zhruba 326.700 tun.

Generální ředitel společnosti uvedl, že v prvních pěti měsících loňského roku firma doplácela na celosvětovou recesi. Obrat k lepšímu nastal až v květnu, ale firmě se již ani při maximálním využití výrobních kapacit nepodařilo ztrátu z prvního pololetí dohnat.

SMZ Jelšava spotřebuje ročně 65 milionů krychlových metrů plynu a těžkého topného oleje. Náklady na energie tak činí až třetinu celkových nákladů firmy. V předchozích letech se sice podařilo snížit energetickou náročnost výroby zhruba o deset procent investicemi do optimalizace řídícího procesu, ovšem nyní jsou už rezervy firmy vyčerpány, uvedl Šeševička.

Kvůli snížení energetické náročnosti výroby loni firma investovala 91 milionů Sk do výstavby nové šachtové pece. Kdyby ale takto chtěla modernizovat všechny pece, musela by investovat přes jednu miliardu. SMZ Jelšava provozuje v současnosti šest šachtových a tři rotační pece.

Na takovou investici firmy nyní nemá, protože musí přednostně investovat do otevření nového horizontu magnezitového dolu a zajištění suroviny na další desítky let. Tato akce si vyžádá do konce roku 2006 asi půl miliardy korun.

Přesto však letos společnost očekává podstatné zlepšení. Prodej žáruvzdorných materiálů by se měl podle Šeševičky zvýšit na 360.000 tun, přičemž nejvýznamnějšími odběrateli zůstávají i nadále Ukrajina a Německo. Kromě toho firma exportuje do dalších 26 zemí světa. Vývoz se produkci podílí 85 procenty. -čtk-