Plénum Ústavního soudu dnes bude rozhodovat o tom, zda cenové moratorium na nájemné je v souladu s ústavou. Platnost tříměsíčního moratoria, vydaného vládou v prosinci, skončí právě o dnešní půlnoci. Vláda zmrazila nájmy na tři měsíce po jiném rozhodnutí Ústavního soudu, kterým soud zrušil cenové vyhlášky regulující výši nájemného. Vláda argumentovala tím, že někteří majitelé radikálně zvýšili nájemné.

Návrh na zrušení moratoria podala k Ústavnímu soudu koncem ledna skupina 25 senátorů pod vedením Jaroslava Kubery (ODS). Podle senátorů jde o protiústavní, neoprávněnou a bezdůvodnou regulaci nájemného. Návrh senátorů projednávala minulý týden i vláda, ale návrh na zrušení moratoria zamítla.

Někteří představitelé majitelů domů se obávají, že vláda vyhlásí nové cenové moratorium. Senátoři přitom ve svém podnětu k Ústavnímu soudu žádali i o předběžné opatření, které by vládě zakazovalo zasahovat do cen nájemného pomocí předpisů. Je otázkou, zda-li Ústavní soud může toto opatření využít a jestli jej v případě zrušení moratoria využije.

Ústavní soud se problematikou regulace nájmů zabýval již několikrát. Po jeho posledním rozhodnutí si vláda vytkla za cíl předložit návrh nového zákona o nájemném, což se zatím nepodařilo. -čtk-