Stavební výroba v březnu meziročně reálně vzrostla o 2,9 procenta a proti únoru byla vyšší 0,6 procenta. Výroba rostla ve všech částech stavebního trhu, s výjimkou stavebních prací v zahraničí. Rychleji než nová výstavba rostla stavební výroba na opravách a údržbě (téměř o pětinu). Oznámil to dnes Český statistický úřad. Za celé první čtvrtletí se však stavební výroba snížila reálně o 0,4 procenta.

Produktivita práce ve stavebnictví se v březnu zvedla o 2,9 procenta na odpracovanou hodinu a o 0,2 procenta na zaměstnance. Rostly i mzdové náklady. Průměrný plat ve stavebnictví v březnu činil přibližně 15 tisíc korun, což je o 6,6 procenta více než ve stejném období loni. Reálně se mzda zvýšila o 7,0 procenta. Průměrná hodinová mzda stoupla o 7,5 procenta na 105 korun.

Stavební úřady v březnu vydaly 10.276 stavebních povolení. Celková hodnota všech povolených staveb dosáhla 21,2 miliardy korun, což je o 2,2 miliardy více než v únoru. Vyšší orientační hodnotu staveb ovlivnilo vydání stavebních povolení pro velké projekty.

Stavební úřady také povolily výstavbu 3776 bytů, jejichž orientační hodnota dosáhla 5,5 miliardy korun. Z toho bylo 2351 bytů v nové výstavbě a 1425 bytů změnami dokončených staveb. Nejvíce nových bytů se staví ve Středočeském a Jihomoravském kraji.

Stavební úřady v prvních třech měsících roku 2003 vydaly stavební povolení v hodnotě 62,3 miliardy korun, což je o 11 miliard více než v prvním čtvrtletí předchozího roku. -čtk-