Akciová společnost Vodní stavby loni snížila ztrátu na 29,382 milionu korun ze 135,876 milionu korun v roce 2001. "Letos očekáváme zisk zhruba 20 milionů korun," řekl ekonom firmy Jiří Lion. Tržby firmě loni klesly na 277,7 milionu korun z 685,2 milionu korun.

V roce 2001 se firma ještě zabývala stavební činností, loni měla jen tržby z pronájmu skladů a prodeje majetku, doplnil Lion.

Ještě v roce 1996 vykázaly Vodní stavby zisk přes sto milionů korun a tržby více než 5,4 miliardy korun. Do ztráty přes 300 milionů korun se dostaly v roce 1997, o rok později se ztráta prohloubila na téměř 830 milionů korun. Do roku 2000 se ji podařilo snížit na necelých 300 milionů korun. Téhož roku ale mimořádná valná hromada rozhodla o zrušení Vodních staveb likvidací.

Likvidaci firma ukončila letos v dubnu a znovu vstoupila na trh. Podnikat bude v oboru nemovitostí. Vlastní areál v Praze Libuši o výměře 200 tisíc metrů čtverečních. Podstatná část je zastavěna kancelářemi a sklady. "Výnosy z areálu přesahují několik milionů korun za měsíc," uvedl již dříve současný generální ředitel Franz Riha, který ve firmě působil také jako likvidátor. Sklady zde využívá například cestovní kancelář Fischer či tabákový koncern Philip Morris.

Historie firmy sahá až do padesátých let, kdy sloučením n.p. Vodní stavby, Vodotechna a Vodní dílo Orlík vznikl v roce 1958 podnik Vodní stavby. V minulosti byly jeho součástí společnosti jako Armabeton, Metrostav či Vodní stavby Bohemia. -čtk-