Za 605 milionů korun vydražila společnost Bricks Invest 16 komerčních objektů, které tvoří funkční celek sahající od Václavského náměstí do Panské ulice v centru Prahy. Vyvolávací cena činila 525 milionů korun. "Do dražby se přihlásili čtyři zájemci," řekl licitátor a člen představenstva aukční síně Naxos Libor Nevšímal.

Blok objektů prodala akciová společnost Integra, která se mimo jiné zabývá správou nemovitostí. Je dceřinou společností IPB Real Investment, která z prodeje údajně uhradí závazky vůči České konsolidační agentuře. Ta na budovy uplatňuje zástavní právo.

Nový vlastník se chystá z budovy vytvořit obchodní komplex s hotelem, uvedl jednatel firmy Bricks Invest Alessandro Grosso.

Budovy se nyní z části využívají jako kanceláře a obchody. V přízemí se nacházejí parkovací místa a podzemní prostory pro sportovní vyžití. Podstatná část budov půjde zřejmě v budoucnu do demolice a vytvoří se prostor pro nový investiční projekt. Objekty, které jsou kulturními památkami, se zachovají.

Aukční síň Naxos měla dražit i soubor administrativních budov Centrotex. Majitel budovy, IPB Real Investment, ale nakonec od dobrovolné dražby ustoupil. "Nabídka ministerstva vnitra ve spolupráci s Českou konsolidační agenturou je pro nás natolik ekonomicky výhodná, že jsme od dražby upustili," řekl již dříve generální ředitel IPB Real Investment Lubor Svoboda. Podle aukční síně mělo jít o rekordní dražbu v historii České republiky. Vyvolávací cena byla stanovena téměř na půl miliardy korun.

Dražba budovy na Václavském náměstí se konala také loni v říjnu. Za 350 milionů korun vydražila společnost Josefská 1 reprezentativní palác na rohu Václavského náměstí a Jindřišské ulice, který je nyní v rekonstrukci.

Aukční síně od začátku letošního roku uskutečnily podle Informačního systému o veřejných zakázkách a dražbách více než 1590 dražeb movitého i nemovitého majetku. Z toho 160 dražeb bylo nedobrovolných. Částka získaná vydražením zatím v letošním roce činí asi 1,6 miliardy korun, včetně dnešní dražby komerčních budov na Václavském náměstí v Praze. Loni aukční síně vydražily majetek za téměř 6,4 miliardy korun. -čtk-