Stavební výroba 184 podniků s více než 20 zaměstnanci ve Středočeském kraji poklesla loni o více než osm procent na 8,4 miliardy korun. Vyšší meziroční pokles vykázal ve stejném období mezi všemi regiony v republice pouze Pardubický kraj. Vyplývá to z údajů středočeské reprezentace Českého statického úřadu.

Ve stejném období poklesl v kraji objem stavebních prací podle dodavatelských smluv o více než sedm procent na 9,6 miliardy korun. Pokles se týkal nové výstavby, rekonstrukcí a modernizací. Naopak objem prací na údržbě a opravách vzrostl o 18 procent. Nejradikálnější pokles, o více než 55 procent, nastal na Benešovsku. Naopak největší objem stavebních prací i největší meziroční růst zaznamenali statistici na Kolínsku. Výsledky částečně ovlivnila i výstavba nové automobilky u Kolína.

Ve sledovaných firmách pracovalo loni průměrně 10.224 lidí, což je v meziročním srovnání o tři desetiny procenta více. Zastavil se tedy pokles zaměstnanosti z minulých let. Průměrná mzda stoupla o 3,4 procenta na 14.401 korun. Nárůst byl nejnižší v celé republice. V rámci kraje byla loni nejvyšší průměrná mzda v bývalém okrese Praha-západ, kde dosáhla 16.264 Kč. Naopak nejmenší, 12.384 Kč, byla na Rakovnicku. Produktivita práce klesla o necelých devět procent.

O deset procent na 24.320 poklesl v kraji počet vydaných stavebních povolení. Orientační hodnota staveb však přesto vzrostla o téměř 20 procent na 30,3 miliardy korun. Pokles statistici zaznamenali v devíti z dvanácti bývalých okresů Středočeského kraje. Největší propad, o více než 22 procent, vykázalo Mladoboleslavsko. Nejvíce stavebních povolení vydaly úřady v okresech Praha-východ a Praha-západ. -čtk-