Společnosti Lafarge Cement Čížkovice, přednímu českému výrobci cementu, loni klesl čistý zisk o 54 procent na 139,9 milionu korun. Tržby firmy ve stejném období klesly o 13 procent na 1,179 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti.

Firma loni snížila objem prodaného cementu na domácím trhu o 11 procent. Důvodem bylo především zvýšení importu ze Slovenska, Polska a Rakouska. Lafarge odhaduje, že loni bylo jen ze Slovenska dovezeno 800.000 tisíc tun cementu, což je zhruba pětina celkové domácí potřeby. Nepříznivě na prodej loni působily také povodně, píše se ve zprávě.

Spotřeba cementu na domácím trhu podle výroční zprávy loni i přes růst stavebnictví stagnovala. "Dochází ke snížení obsahu cementu v betonech a jsou používány substituční materiály," uvádí zpráva.

Objem vývozu cementu loni klesl o dvě procenta. Hlavním důvodem je stagnace trhu stavebních hmot v Německu. Podíl exportu na tržbách meziročně poklesl o více než šest procentních bodů na 24,6 procenta. Důvodem je vedle snížení objemu vývozu především pokles cen na zahraničních trzích.

Loni firma investovala zhruba 35 milionů do linky na pálení uhelného prachu, téměř 18 milionů korun pak do výkupu pozemků.

Hlavními akcionáři firmy, která zaměstnává kolem 230 lidí, jsou francouzská společnost Société de Développement Industriel Lafarge S.A. s 69,1 procenta a rakouská Lafarge Perlmooser AG s 25,3 procenta akcií. -čtk-