O 80 milionů na loňských 18,2 milionu korun se propadl loňský čistý zisk největšího českého výrobce keramických obkladů - a.s. RAKO Rakovník. Společnost utržila 2,135 miliardy korun, což bylo meziročně téměř o 91 milionů méně. Důvodem je jak silná koruna, která loni způsobila firmě ztrátu přes 100 milionů korun, tak značný propad tuzemského prodeje obkládaček a dlaždic. Řekl Josef Pavelka, předseda představenstva Lasselbergeru Plzeň, který drží 95,33 akcií Raka.

Podle rozhodnutí dnešní valné hromady zůstane zisk po přídělu povinných fondů jako nerozdělený do dalších let. Podle Pavelky nepočítají dlouhodobě firmy vlastněné rakouskou rodinnou firmou Lasselsberger (Keramika Horní Bříza a Chlumčanské keramické závody) s výplatou dividend, neboť rakouský majitel vkládal v minulých letech velké prostředky do jejich rozvoje.

Rako prodalo v loňském roce 11,9 milionu metrů čtverečních obkladů a dlažeb, což představovalo meziroční snížení o necelých 200.000 m2. V exportu firma poprvé překročila hranici 7,5 milionu m2. Více uspěla zejména v německých sítích Raab Karcher a DSCB a dále na nizozemském, britském, švýcarském a švédském trhu. Nižší prodejní ceny prakticky na všech exportních trzích znamenaly ztráty v tržbách v řádu desítek milionů a výrazné snižování ziskovosti. Na vývozních teritoriích přitom firma utržila 1,177 miliardy korun, což bylo pouze o tři miliony méně než předloni.

Na východních trzích, včetně českého, se firma střetávala se stále rostoucí nabídkou levných obkládaček a dlaždic z nových kapacit ve východních oblastech SRN, v Polsku a na Slovensku. Na domácím trhu se sice firmě podařilo udržet cenovou úroveň, ale v prodaném množství se Rako propadlo o deset procent, což reprezentovalo 500.000 m2 obkladů.

Rako s více než 1.200 zaměstnanci loni investovalo 310 milionů korun, zejména do výměny energeticky náročných tunelových pecí, které nahradily takzvané rolnové pece s jednovrstevným výpalem. -čtk-