V jižních Čechách byla loni zahájena výstavba 2717 bytů, což znamená meziroční nárůst o 18 procent. Z údajů krajské reprezentace Českého statistického úřadu v Českých Budějovicích vyplývá, že zatímco počet zahájených rodinných domů zůstal ve srovnání s rokem 2001 téměř shodný, počet zahájených bytů v bytových domech výrazně vzrostl. V roce 2001 to bylo 284 bytů, loni už 713 bytů.

Vzhledem k převažujícímu venkovskému osídlení Jihočeského kraje a výstavbě domků na předměstích měst tvořily loni téměř polovinu všech dostavěných bytů v jižních Čechách rodinné domy. Z celkem 1900 bytů jich v rodinných domech bylo 898. Pouze ve Středočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji vzniklo loni více rodinných domků než na jihu Čech.

Z hlediska bytů v bytových domech je na tom však Jihočeský kraj mnohem hůř. Těch bylo loni dokončeno 191, což kraj řadí až na 10. místo. Méně bytů v bytových domech bylo dokončeno jenom v Karlovarském, Ústeckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji.

Nové bytové domy v současnosti rostou především v Českých Budějovicích, Táboře a Písku. Výstavba několika bytových domů doplněných o řadové domky se připravuje také ve Strakonicích. -čtk-