Státní fond rozvoje bydlení bude mít v příštím roce na podporu investic do bydlení asi tři miliardy korun. V letošním roce má k dispozici 8,7 miliardy korun.

Důvodem snížení prostředků fondu na bytovou výstavbu a obnovu bytového fondu je reforma veřejných financí, pomocí níž chtějí politici ušetřit výdaje a zvýšit příjmy státního rozpočtu. "Druhým důvodem je také změna způsobu hospodaření fondu," řekl ředitel fondu bydlení Jan Wagner.

Fond očekává, že příští rok nebude poskytovat přímé dotace, které by měly přejít na ministerstvo pro místní rozvoj. "Chceme se soustředit na poskytování návratných forem podpory, tedy především na poskytování nízkoúročených úvěrů a garancí za splácení úvěrů poskytnutých bankami," uvedl Wagner.

Loni fond bydlení na výstavbu bytů vydal šest miliard korun, a podpořil tak výstavbu více než 13.700 bytů. To je nejvíce podpořených bytových jednotek od založení fondu v roce 2000. Letos má fond na tyto účely 2,85 miliardy korun, čímž podpoří asi šest tisíc bytů.

Od roku 2000 poskytl fond dotace zhruba na 930 projektů výstavby nájemních bytů a 230 projektů výstavby domů s pečovatelskou službou. Za toto období tak začala výstavba více než 20.450 nájemních bytů a 4000 bytů v domech s pečovatelskou službou. Celkem fond na výstavbu v těchto letech poskytl téměř 10,7 miliardy korun.

Vedle dotací na výstavbu nájemních bytů a domů s pečovatelskou službou má fond také peníze na povodňovou obnovu bytového fondu nebo opravu panelových domů. Poskytuje také úvěry obcím na opravy a modernizace bytů.

V letošním rozpočtu má na programy bydlení určeno 8,69 miliardy korun. Loni fond na podporu bydlení vydal 7,76 miliardy korun. -čtk-