Prodej nových domů v USA se v šestém měsíci letošního roku vyšplhal na nový rekord a skončil tak v rozporu s očekáváním analytiků, kteří se domnívali, že trh s byty bude potřebovat po mohutném růstu v minulém měsíci oddech. Prodej nových rodinných domů vzrostl v červnu o 4,7 procenta a v meziročním přepočtu činil 1,16 milionu, oznámilo dnes ministerstvo obchodu USA.

Výsledky překonaly odhady analytiků, kteří čekali prodej pouze 1,12 milionu domů. V květnu se podle revidovaných údajů prodej nových domů zvýšil o 10,9 procenta na 1,11 milionu. "Jsou to obrovská čísla. Ještě lepší jsou důsledky, které to bude mít na spotřebitelské výdaje ve zbývající části tohoto roku. Tyto nové domy potřebují nábytek a spotřebiče. To povede k vlně dodatečných spotřebitelských výdajů," komentoval výsledky analytik Clearview Economics Ken Mayland.

Americká ekonomika od roku 2001 bojuje s útlumem. Nízké úroky z hypoték, které jsou nyní nejníže za deset let, podnítily zájem o nové domy a způsobily vlnu zvýšených nákupů domů. To pomáhá držet ekonomiku nad vodou, protože noví vlastníci si rovněž pořizují vybavení domů a další zboží dlouhodobé spotřeby.

Zásoba nových domů na trhu vyjádřená počtem měsíců do jejího vyčerpání při nynějším tempu prodeje klesla na 3,6 měsíce. To je nejnižší úroveň od listopadu 1998.

Prodej starších domů podle dnešní zprávy Národního sdružení realitních kanceláří naopak klesl o 0,3 procenta na ročně přepočtených 5,83 milionu. Analytici přitom očekávali prodej šesti milionů domů, napsala agentura Reuters. -čtk-