Největší světový zpracovatel slídy, belgická společnost Compagnie Royale Asturienne des Mines Brusel, se stala novým vlastníkem Elektroisoly Tábor. Ta jako jedna ze tří firem v Evropě zvládá kompletní zpracování slídy a už dlouho proto byla vyhledávaným cílem zahraničních investorů.

Belgičané ve firmě, patřící dříve čtyřem fyzickým osobám, získali sto procent. Obě firmy vyrábějí a prodávají izolační materiál na slídové bázi. Zatímco Elektroisola je podle deníku silnější ve zpracování slídy na elektroizolace, Royale Asturienne zase v jejím použití na žárových izolacích. Předpokládá se, že dojde k přesunu části specializovaných výrob z Belgie do Čech a naopak, aby se optimálně využily společné kapacity. Na trhu však budou obě firmy i nadále vystupovat pod svým jménem, dojde však k těsnému obchodnímu propojení.

Podle generálního ředitele táborské firmy Libora Kuchaře bude celkový model spolupráce s Belgičany hotový po prázdninách. Elektroisola, která vedle žárových izolací vyrábí i vysokonapěťové izolace, vyváží tři čtvrtiny své produkce. Se 165 zaměstnanci loni vytvořila obrat 227 milionů korun. -čtk-