Obrat německých stavebních firem má v letošním roce klesnout o tři až čtyři procenta. Počet zaměstnanců ve stavebnictví se sníží o pět procent, tedy asi o 60.000 pracovníků. Vyplývá to ze zprávy federace stavitelů BVB. "Stavebnictví spoléhá na ekonomická očekávání. A my nevidíme žádný obrat směrem k růstu objednávek. Vypadá to, že v roce 2003 již nebudou přijata nová investiční rozhodnutí," prohlásil předseda federace Heinz-Werner Bonjean.

Německé stavebnictví se již delší dobu potýká s nadměrnou kapacitou a je hlavní brzdou růstu největší evropské ekonomiky, která je v současnosti technicky v recesi. Od roku 1995 investice v odvětví klesají, výjimkou byl pouze rok 1999. V roce 2000 i 2001 se investice snížily o šest procent.

Podle posledních statistických údajů tržby ve stavebnictví v prvních čtyřech měsících klesly o 10,4 procenta na 20,4 miliardy eur. Objednávky se snížily až o 15 procent. BVB zastřešuje 11 středně velkých stavebních lobbistických skupin, včetně stavební asociace ZDB. Zahrnuje kolem 300.000 firem se třemi miliony pracovníků, napsala agentura Reuters. -čtk-