Pouze jako technickou operaci hodnotí vedení Primalexu a.s. Břasy, největšího tuzemského výrobce fasádních i interiérových nátěrů, připravované spojení s českobudějovickou obchodní a.s. PX Holding. Fúzi má potvrdit mimořádná valná hromada Primalexu, která se bude konat 6. srpna.

V případě schválení by společnost Primalex a.s. zanikla bez likvidace a její jmění by přešlo na PX Holding a.s., který drží nezveřejněný objem akcií Primalexu. Ihned po zapsání fúze, nejdéle do konce roku, by se měl PX Holding znovu přejmenovat na Primalex a.s. "Fúze se nijak nedotkne našich odběratelů ani dodavatelů, pouze se změní naše IČO," uvedl ředitel Primalexu Jan Diblík. Nový Primalex převezme znovu veškeré jmění a závazky původní společnosti. Podle Diblíka vyplývá smysl fúze pouze ze způsobu financování dominantního výrobce nátěrových hmot.

Primalex Břasy se 107 zaměstnanci je od března letošního roku v rukou amerického investičního fondu Riverside, který po roce jednání odkoupil bývalou divizi Keramiky Horní Bříza ze skupiny Lasselsberger za půl miliardy korun. "S Američany jsme podepsali všechny smlouvy, kromě prodeje dceřiné společnosti Primalex Slovakia. Tento krok ještě schvaluje slovenský antimonopolní úřad," dodal šéf představenstva společnosti Lasselsberger Josef Pavelka.

Primalex, který se z Keramiky vyčlenil k 1. srpnu 2002, už investoval z vlastních zdrojů přes 30 milionů korun do pořízení kolorovacích automatů na nátěrové hmoty. Investice byla podle Diblíka i Pavelky nezbytná, neboť zájem o barevné fasádní nátěry výrazně roste a hrozilo nebezpečí konkurenčního dovozu z Německa.

Primalex, který má 55procentní podíl na českém trhu, loni vyrobil přibližně 35 tisíc tun nátěrových hmot. Letos jich hodlá vyprodukovat více než 36 tisíc tun. K tomu je třeba připočíst dalších 11 tisíc tun vyrobených ve slovenském Dolném Kubíně, což má být o desetinu více než loni. Tržby, které loni dosáhly zhruba 483 milionů korun, by se letos měly zvýšit o šest procent. Loňský hrubý zisk firmy přesáhl podle oznámení valné hromady 54 milionů korun. -čtk-