Zástupci Zlínského kraje uzavřeli se stavební společností Zlínstav smlouvu o dílo na rekonstrukci Baťova mrakodrapu ve Zlíně. Smlouva byla podepsána den po verdiktu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který potvrdil výběr dodavatele. Přes tříměsíční zpoždění začátku stavby dodrží Zlínstav původní rozpočet 581,5 milionu korun i termín dokončení rekonstrukce na podzim roku 2004.

K předání staveniště dojde v polovině příštího týdne. Stavební práce na rekonstrukci budoucího sídla finančního a krajského úřadu, kterou ohrozily námitky neúspěšných uchazečů proti průběhu a výsledku výběrového řízení, by měly být společností Zlínstav zahájeny 11. srpna.

Stále tak ještě existuje šance proinvestovat 350 milionů korun uvolněných ze státního rozpočtu na tuto investici do konce letošního roku. V případě, že se nepodaří 350 milionů do konce letošního roku prostavět, požádá kraj o převod peněz do roku 2004.

Rekonstrukci bude komplikovat to, že musí probíhat v areálu, v němž nebyl dlouhou dobu žádný větší stavební pohyb. "Abychom areálu ulehčili dopravně, ve spolupráci s městem Zlínem připravujeme i druhý vjezd od železniční stanice ve Zlíně," uvedl náměstek zlínského hejtmana Libor Lukáš, který je za oblast investic zodpovědný.

Budovu postavil v meziválečném období Jan Antonín Baťa jako administrativní středisko svého podniku. Stavba vysoká 78 metrů byla nejvyšší budovou v tehdejším Československu. -čtk-