Německý výrobce cementu HeidelbergCement hospodařil v prvním pololetí s čistou ztrátou čtyř milionů eur, zatímco ve stejném období loni vykázal zisk 135 milionů eur. Oznámila to dnes firma, která působí rovněž v České republice, a dodala, že byla zasažena cenovou válkou a silným eurem.

Provozní zisk se snížil o více než polovinu na 81 milionů eur z předchozích 172 milionů. Tržby společnosti, která byla stejně jako celý německý stavební průmysl zasažena zpomalením ekonomiky, klesly na 3,015 miliardy eur z 3,205 miliardy před rokem, napsala agentura Reuters.

Firma již dříve oznámila, že letos omezí investice, sníží náklady a prodá neklíčové divize, protože musí v Německu čelit ostré cenové konkurenci. Konkurenční německý výrobce cementu Dyckerhoff v pondělí uvedl, že jeho provozní zisk vzrostl v prvním pololetí na čtrnáctinásobek díky prodeji aktiv, který vedl ke kapitálovým příjmům a snížení nákladů.

Do skupiny HeidelbergCement patří v České republice společnosti Českomoravský beton, Českomoravský cement a Českomoravské štěrkovny. Firmy se podílely například na stavbě dálnic, železničních koridorů, na automobilovém tunelu Mrázovka a paláci Flóra v Praze nebo čističce odpadních vod v Brně. Mezi zákazníky patří největší stavební firmy ČR, například Skanska, Metrostav, SSŽ, Hochtief nebo ŽS Brno. -čtk-