Modelový obytný dům s nízkou spotřebou energie staví Železný Brod na Jablonecku. Budova s 12 byty je součástí mezinárodního projektu střediska pro efektivní využívání energie. Podobné takzvané nízkoenergetické domy stojí také v Sušici a Humpolci, řekl železnobrodský starosta Václav Horáček.

Dům bude mít vlastní plynovou kotelnu a solární panely, které mají zajistit ohřev užitkové vody. Předností stavby je kvalitní izolace, díky které by náklady na teplo měly být poloviční ve srovnání s běžnou výstavbou. "Pokud se technologie v našich podmínkách osvědčí a mezi lidmi bude o byty zájem, jsme připraveni postavit ještě další dva domy, dotace na ně máme přislíbeny," poznamenal Horáček.

Nízkoenergetický bytový dům nabídne družstevní byty o velikostech od garsonky po 3+kk a dva obchody v přízemí. Náklady na výstavbu se mají pohybovat kolem 20 milionů korun, z toho necelých 40 procent zaplatí město, 400.000 korun na byt, celkem tedy 4,8 milionu, poskytne stát a zbytek nákladů pokryjí příspěvky družstevníků a úvěr.

Ceny bytů se pohybují od 826.500 korun do 1,7 milionu korun, díky státní dotaci se ale cena snížila u nejmenší garsonky na zhruba půl milionu Kč, nejdražší byt přijde na 1,4 milionu. Nájemníci zaplatí v hotovosti od 228.000 do 634.000 korun a zbytek budou 20 let splácet. Vyšší cena je zřejmě jedním z důvodů, proč ještě všechny byty nenašly své majitele. -čtk-