Hypoteční bankéři očekávají, že poptávka na trhu s byty do zhruba dvou let klesne. Projeví se to zejména v Praze. Ochladnutí trhu se podle odhadů promítne i do cen nemovitostí. Realitní kanceláře však tvrdí, že o určitý typ bytů bude zájem stále.

"To, že se dnes přehřátý trh s byty ochladí, ale neznamená, že se byty přestanou kupovat. Jde o to, že nezdravý stav, kdy se obratem prodají všechny nové byty na trhu ještě než jsou ve skutečnosti postavené, se narovná," vysvětlil ředitel úseku nemovitostí a hypoték České spořitelny Karel Kosman.

Část bytů se podle něj prodá až rok, dva po dokončení, tak jak je to běžné ve světě. "Lidé se chtějí podívat, co kupují, a pak se rozhodnout," řekl.

Kvůli vývoji na trhu prý už nebudou tak výrazné meziroční nárůsty cen. Nekvalitní domy či nemovitosti ve špatných lokalitách podle Kosmana dokonce zlevní.

Realitní kanceláře s tímto odhadem vývoje trhu prý ale nesouhlasí. Odvolávají se přitom na nízké úrokové sazby hypoték. "Kupní síla je stále vysoká a poptávka saturovaná rozhodně není," míní spolumajitel realitní kanceláře Tide Reality Pavel Velebil. -čtk-