Investice do nemovitostí se ve střední a východní Evropě v prvním pololetí zvýšily o 20 procent, hlavně díky aktivitám německých a rakouských realitních fondů. Téměř polovinu z celkové sumy 437 milionů eur přitáhly nákupy realit v Praze, uvedla realitní firma Jones Lang Lasalle.

Firma předpokládá, že růst ve druhé polovině roku potáhnou investice v Polsku. "Je to v podstatě tatáž skupina investorů, kterou jsme na trhu viděli v posledních letech - německé a rakouské fondy, které jdou jen po kancelářských a maloobchodních nemovitostech," uvedl analytik firmy Tim Francis.

Předpokládá se, že celkové investice do nemovitostí ve východní Evropě letos překročí loňskou rekordní částku 1,05 miliardy eur. Polsko z této sumy získalo 62 procent.

Jones Lang Lasalle očekává, že investoři se budou v dlouhodobější perspektivě zaměřovat v regionu na Moskvu. Ta nabízí z hlediska nájemného a aktivity na trhu lepší podmínky než hlavní města České republiky, Polska i Maďarska.

Francis předpokládá, že nejvyšší roční nájemné za nejlepší kancelářské prostory v Praze a Budapešti při 252 respektive 215 eurech za metr čtvereční ročně již zřejmě dospělo na své dno. Ve Varšavě však zřejmě bude nájemné z nynějších průměrných 271 eur dále klesat. Průměr v Moskvě je oproti tomu kolem 500 eur.

Region východní Evropy se dostal do středu zájmu největších evropských realitních fondů v posledních dvou letech. V této době se zdejší výnosy přiblížily úrovni na západních trzích a rostlo také procento investic do nemovitostí v penzijních fondech. -čtk-