Zájem o investici v lounské průmyslové zóně Jihovýchod projevili dva japonští a jeden americký investor. Připojí se tak ke třem zahraničním a stejnému počtu domácích firem, které zde už zahájily výrobu, nebo staví výrobní halu. Pokud si někdo z nových zájemců záměr nerozmyslí, bude zóna o rozloze zhruba 35 hektarů již zcela zaplněna, informoval Jiří Markup ze společnosti Ekostavby, která s pomocí města zónu vybudovala.

Pozemky v zóně si oblíbili zejména japonští investoři. Aisan Bitron Czech, dceřiná společnost významného japonského producenta komponentů pro automobilový průmysl Aisan, vyrábí v Lounech od loňského roku elektrická palivová čerpadla pro benzinové motory. Firma zaměstnává kolem 100 lidí, po zvýšení produkce předpokládá nábor dalších asi 80 osob.

Její vedení již oznámilo záměr postavit v lounské průmyslové zóně další závod, který by se specializoval na produkci elektronicky ovládaných škrtících klapek.

Vedle firmy Aisan staví další dva japonští investoři. Fujikoki vytvoří v závodě na výrobu řídicích jednotek pro klimatizační systémy do automobilů 110 nových pracovních míst, producent plastových doplňků a potisků pro automobilový průmysl Takada Industry zaměstná v nové výrobní hale až 100 lidí.

Z českých firem působí v zóně kromě Ekostaveb i Vodohospodářské stavby a výrobní družstvo Dipra Praha. V jeho bezbariérové provozovně na montáže kabelových svazků pro domácí spotřebiče a automobilový průmysl našlo práci kolem 100 lidí, z velké většiny zdravotně postižených. -čtk-