Výrobce betonové střešní krytiny a vápenopískových cihel KM Beta v pololetí meziročně zvýšil tržby o 4,7 procenta na 189 milionů korun. Zisk před zdaněním činil 8,3 milionu korun a je srovnatelný se stejným obdobím loni. Řekl obchodní ředitel firmy Jan Hruška.

"Očekáváme, že letošní rok bude v hospodářských výsledcích lepší než loňský," dodal. Loni firma utržila 443 milionů korun a dosáhla zisku 16 milionů Kč. Letošní rok byl podle Hrušky kvůli mrazům v prvním čtvrtletí slabší, zlepšení hospodaření firma pociťuje od dubna. Do letošního pololetí podnik vyrobil 9,6 milionu kusů základních tašek a 6,1 milionu kusů vápenopískových cihel.

Na trhu krytin má firma podle obchodního ředitele podíl necelých 20 procent. Mezi její největší konkurenty patří společnost Bramac. Na trhu vápenopískových cihel získala KM Beta údajně dominantní postavení.

Hlavními zahraničními trhy jsou pro společnost KM Beta zejména Slovensko a Maďarsko. Na Slovensko se vývoz betonových tašek a vápenopískových cihel v prvním pololetí letošního roku meziročně zvýšil o tři procenta na téměř 19 milionů korun.

Firma vznikla v roce 1996, výrobní závody má v Bzenci a Kyjově. Výstavbu nových závodů nyní podle Hrušky nezvažuje. KM Beta zaměstnává 340 lidí, jejich počet je již delší dobu stálý. Průměrná mzda v podniku činí 16 tisíc korun. U dělníků je mzda nižší a dosahuje průměrně 13 tisíc korun.

Loni měly betonové tašky na trhu krytin podle Hrušky podíl 58 procent. Pálené tašky zaujaly 26 procent trhu a zbytek patřil dalším krytinám jako jsou například kovové střešní tašky nebo asfaltové šindele. -čtk-