Realitní společnost IPB Real bude stavět byty a rodinné domy nejen v Praze a v Brně, ale i v menších městech, jako například v Hradci Králové, Pardubicích, Ostravě či ve Zlíně. Na tiskové konferenci to řekl Aleš Vobruba, viceprezident Orco Property Group, která IPB Real koncem loňského roku koupila. Záměrem je i uskutečnění projektů na Slovensku, dodal.

Orca chce, aby IPB Real zrychlila přípravu i výstavbu projektů. Záměrem je podle Vobruby také rozšíření služeb pro klienty, zjednodušení procedur při získávání hypoték a snížení administrativy při koupi bytů a domků. V budoucnu by IPB Real měla také nabízet nájemní bydlení, uvedl.

Společnosti IPB Real stoupl loni hrubý zisk meziročně o 100 milionů Kč na 135 milionů Kč, uvedl generální ředitel Ota Zima s tím, že letos má firma nastartováno na zisk minimálně 160 milionů korun před zdaněním. Do tří let podle něj společnost připraví k prodeji 1900 bytů.

Prezident Orca Jean-Francois Ott řekl, že společnost zachová rozlišení značek, takže Orco Property Group se bude stále zaměřovat na luxusní bydlení, komerční prostory, rezidence a hotely. "Žádné velké změny se ve firmě IPB Real nechystají," poznamenal.

Obchodní ředitel IPB Real Jiří Bulan upozornil, že na českém trhu nemovitostí po vstupu do EU žádné převratné změny nenastanou. "K prudkému nárůstu cen nedojde, rozhodovat bude lokalita a kvalita," prohlásil. U bytů na atraktivní adresách cena poroste, naopak u starších bytů a na panelových sídlištích Bulan předpokládá její pokles.

Vláda schválila prodej IPB Real z bývalé bankovní skupiny IPB lucemburské firmě Orco Property Group loni v prosinci. Česká pobočka Orco nabídla za 100 procent IPB Real ze čtyř zájemců nejvíce, 417 milionů korun. Stát z této transakce získal přes 600 milionů Kč, protože Orco zaplatilo České konsolidační agentuře dalších 185 milionů za pohledávky IPB Real.

Akciová společnost IPB Real vznikla v roce 1990 jako dceřiná firma IPB. Po změně vlastnických vztahů v červnu 2000 se jejím vlastníkem stala ČSOB. V květnu 2002 pak byla firma převedena do ČKA. Za posledních osm let postavila v Praze a v Brně více než 3000 rodinných bytů a domů.

Orco Property Group, která působí na českém trhu nemovitostí od roku 2001, se zaměřuje na vysoce kvalitní nemovitosti. Více než tři roky se akcie společnosti obchodují na pařížské burze Euronext. Aktivity má firma také v Lucemburku, Paříži, Budapešti, Varšavě a Bratislavě. -čtk-