Nájemné se do roku 2006 třikrát zvýší o deset procent. Dohodli se na tom v úterý ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr pro místní rozvoj Pavel Němec (US-DEU). První růst nastane prvního září letošního roku, další 1. ledna 2005 a 1. ledna 2006.

Ministerstvo pro místní rozvoj tak slevilo z požadavku růstu nájemného o 15 procent ročně. Ministerstvo financí naproti tomu přistoupilo na růst nájemného již v letošním roce.

Dohodnutý růst se týká pouze čistého nájemného, ceny služeb bude moci pronajímatel upravovat podle situace na trhu. Ministerstvo financí tak ustoupilo ze svého původního návrhu zahrnout do regulovaných nájmů ceny služeb.

Cílem vlády podle zdroje i nadále zůstává vyřešení situace na trhu s byty tak, aby se tento trh otevřel. Po přechodném období, během něhož bude nájemné růst do roku 2006 tempem deseti procent, by měla být známa definitivní podoba nového návrhu zákona o regulovaném nájemném.

Se zvyšováním činží maximálně o deset procent ročně souhlasí Sdružení nájemníků. Zároveň je ale podle nájemníků třeba vypracovat adresný příspěvek na bydlení.

Naopak majitelé domů se kloní k návrhu Němcova resortu, který prosazoval patnáctiprocentní tempo zdražování nájmů.

Každoroční růst činží o deset procent znamená, že například v Praze by se nájemné u třípokojového bytu o ploše 75 metrů čtverečních zvýšilo do roku 2006 proti dnešku o asi 900 korun, z 2780 na 3700 korun. V Brně by se činže za tři roky zvedly asi o 700 korun a v Ústí nad Labem asi o 450 korun.

V České republice je trvale obydlených zhruba 3,83 milionu bytů. Nájemních bytů je více než milion. Podle ministerstva pro místní rozvoj v 93 až 95 procentech nájemních bytů lidé platí regulovanou činži. -čtk-