Francouzský výrobce stavebních materiálů Saint-Gobain SA vykázal za uplynulý rok nižší zisk kvůli slabšímu kurzu amerického dolaru. Provozní zisk firmě klesl o 5,4 procenta na 2,44 miliardy eur, uvedla společnost. Firma ale předpovídá, že jí letos zisk poroste.

Saint-Gobain, největší světový výrobce skla, loni vytvořil tržby 29,59 miliardy eur. Bez započtení kapitálových příjmů dosáhl zisk skupiny 1,02 miliardy eur, meziročně tak klesl o 2,9 procenta v souladu s očekáváním finančního trhu. Čistý zisk Saint-Gobain meziročně téměř stagnoval, dosáhl 1,04 miliardy eur.

Analytici zisk očekávali provozní na stejné výši, jaká byla skutečnost. V průměru jej odhadovali na 2,44 miliardy eur, jejich odhad tržeb byl 29,47 miliardy.

Saint-Gobain již loni v říjnu varoval, že kvůli vývoji devizových kurzů očekává za celý rok 2003 pokles zisku. Společnost si z loňského příjmu vytvořila rezervu 100 milionů eur na vyrovnání sporu ve Spojených státech tak, jak se čekalo. Jde o náhrady škod za používání zdraví škodlivého azbestu.

Společnost loni v USA zaznamenala v této souvislosti 62 tisíc nových žádostí o odškodnění. Ve druhé polovině roku ale počet těchto žádostí proti prvnímu pololetí klesl o 71 procent, napsala agentura Reuters. -čtk-