Zhruba 400 bytů postaví v Hradci Králové realitní společnost IPB Real. Firma v úterý vyhrála výběrového řízení hradecké radnice na developera pro stavbu bytů na městských pozemcích v lokalitě Plachta. Byty IPB Real postaví a nabídne k prodeji. Řekl to náměstek hradeckého primátora Josef Malíř. Druhým uchazečem o stavbu bytů byla společnost Finep & partners.

Výstavba, která je rozdělena do tří etap, by měla začít ještě letos. První byty by měly být hotové v roce 2005 a poslední do konce roku 2007. V závěru výstavby město firmě IPB Real prodá pozemky pod hotovými domy, přičemž IPB Real bude moci zaplatit i převodem části bytů na město. "Firmě ulehčíme tím, že peníze na pozemky nebude muset vydat hned na začátku stavby," řekl Malíř.

Město pro výstavbu, která se stane největší stavbou bytů v Hradci Králové v posledních letech, hledalo silného partnera. Do podmínek výběrového řízení si proto dalo například požadavek ročního obratu firmy nejméně půl miliardy korun a reference z postavení nejméně tisíce bytů.

Společnost IPB Real vznikla v roce 1990 jako dceřiná firma IPB. Loni se vlastníkem IPB Real stala lucemburská firma Orco Property Group. IPB Real za posledních osm let postavila v Praze a v Brně více než 3000 rodinných bytů a domů.

V Hradci Králové chce letos začít stavět i developerská společnost Eube z Prahy, jež hodlá v lokalitě Terronic ve dvou etapách vystavět na svých pozemcích nejméně 180 bytů. Výstavbu bytů v této lokalitě podpořila i hradecká radnice, která tam postaví infrastrukturu a komunikace za 18 milionů korun.

Hradec Králové trpí velkým nedostatkem bytů. Podle odborníků ve městě chybí stovky až tisíce bytů. Byty na volném trhu zde tak patří po Praze k jedněm z nejdražších v republice. Například ceny bytů 3+1 ve staré panelové výstavbě se pohybují od 1,2 do 1,6 milionu korun. -čtk-