Ve Francii chybí 600.000 bytů, bytová krize se přitom týká více než tří milionů lidí. Šesti milionům lidí pak chybí jedna ze tří věcí, které tvoří základní bytový standard - topení, záchod uvnitř bytu a koupelna nebo sprcha. Ve výroční zprávě to uvedla Nadace abbého Pierra, která je pojmenována po dosud žijícím populárním aktivistovi z oblasti charity. Podle agentury AFP se zpráva obsahově shoduje s nedávnými závěry francouzské hospodářské a sociální rady.

Za příčiny krize zpráva označuje omezení výstavby sociálních bytů, spekulativní zvyšování cen nemovitostí a zvyšování nájemného v posledních pěti letech. Na neuspokojivé bytové situaci mnoha rodin se projevuje také zvýšená nezaměstnanost.

Hospodářská a sociální rada soudí, že řešení krize by vyžadovalo postavit ročně 120.000 sociálních bytů. Rozpočet na letošní rok ale počítá jen s 80.000 byty. Z těch však podle nadace některé do kategorie sociálních bytů nepatří, takže skutečné číslo se prý pohybuje kolem 50.000 bytových jednotek.

Nadace poukazuje na to, že se znovu objevují tzv. barákové kolonie, že se lidem nedaří dostávat se z laciných sociálních bytů, známých pod zkratkou HLM, do vyšších kategorií a že loni v létě počet neuspokojených zájemců o HLM dosahoval 1,3 milionu.

Podle statistik z roku 2000 činil tehdy pronájem metru čtverečního v HLM v průměru 3,9 eura (asi 130 korun) měsíčně. Nájemné padesátimetrového bytu tedy bylo necelých 200 eur. Za hranici bídy se tehdy považoval příjem pod 579 eur měsíčně pro jednu a pod 868 eur pro dvě osoby. -čtk-