Převážně do obnovy sítí elektrické energie, distribučních zařízení a informačních technologií hodlá letos investovat Západočeská energetika (ZČE) 1,2 miliardy korun. Žádná stavba, kterou letos zahájí, ale nepřesáhne náklady 50 milionů. Řekl to generální ředitel rozhodujícího distributora elektřiny v Plzeňském a Karlovarském kraji Jaroslav Hába.

"Letos nebudeme stavět žádné nové rozvodny, ani delší vedení," uvedl. Podle něj ČEZ, který ovládl Západočeskou energetiku loni v dubnu, nijak neomezil investiční program ZČE.

V loňském roce investoval podnik více než jednu miliardu korun, o rok dříve také 1,2 miliardy. Veškeré investice financuje dlouhodobě ZČE z vlastních zdrojů. Jen nerozdělený zisk minulých let činil podle loňské výroční zprávy 2,16 miliardy korun.

Největší letošní akcí bude červencové otevření obchodního a poradenského centra v Plzni za 160 milionů korun. Jeho stavba už byla zahájena v listopadu 2001. Středisko budou v rámci projektu Aliance využívat také Západočeská plynárenská a Vodárna Plzeň.

Aliance zahrnuje společné odečty elektroměrů, plynoměrů a vodoměrů na území západních Čech. Odečty zahájila v červenci 2001 Gazela plus, dceřiná firma ZČE a ZČP. Do projektu má v brzké době přistoupit také Plzeňská teplárenská a další teplárny.

Loňský hrubý zisk ZČE by se měl pohybovat mezi 940 až 950 miliony korun, což by mělo být zhruba o 200 milionů méně než předloni. Hába ale upozornil, že to není auditované číslo a nejsou v něm ještě zahrnuty opravné položky. -čtk-