Stavební spoření loni zažilo rekordní rok. Podle údajů stavebních spořitelen by se počet nově uzavřených smluv mohl přiblížit dvěma milionům, což je nejvíce v desetileté historii spoření. Letos již stavební spořitelny kvůli omezení státní podpory nečekají tak velký zájem lidí o nové smlouvy. Příští rok by měly růst především poskytované úvěry.

Jen za jedenáct měsíců loňského roku stavební spořitelny uzavřely téměř 1,7 milionu smluv včetně navýšení cílové částky. Čekal je však ještě prosinec, který měl být podle všech předpokladů rekordní. V posledních dnech roku Češi uzavírali téměř 20.000 smluv denně.

Až 100.000 lidí mělo podle odhadů v prosinci uzavřít smlouvu u největší domácí stavební spořitelny, Českomoravské stavební spořitelny. Podle šéfa marketingu Rostislava Trávníčka tak zřejmě spořitelna za celý loňský rok uzavře až 700.000 smluv.

"Letos zaznamenáváme asi 60procentní nárůst smluv. Očekáváme proto, že i letošní prosinec bude silnější než loňský," komentovala vývoj mluvčí Všeobecné stavební spořitelny Komerční banky Hana Vaněčková. V roce 2002 stavební spořitelny uzavřely kolem 1,5 milionu smluv včetně navýšení.

Smlouvu u některé ze šesti stavebních spořitelen by ke konci loňského roku mělo mít přibližně šest milionů Čechů. Letos by se jejich počet již neměl tak výrazně zvyšovat. Podle tajemníka asociace spořitelen důvodem není jen omezení státní podpory. Stát pro smlouvy uzavřené po 1. lednu letošního roku snížil maximální podporu ze 4500 na 3000 korun ročně. Nárok budou mít lidé, kteří naspoří 20.000 korun. Dosud to bylo 18.000 korun. Na výhodnější státní podporu budou mít nárok všechny platné smlouvy uzavřené do konce loňského roku, u kterých mají lidé nárok na státní podporu za loňský rok. Lidé o ni mohou požádat ještě do konce letošního roku.

I přes omezení státní podpory zůstane stavební spoření jednou z nejvýhodnějších investic na trhu. Při naspoření 20.000 korun dosáhne výnos 17 procent, což je v porovnání s jinými produkty výrazně více. -čtk-