Výdaje ve stavebnictví v USA v listopadu opět rostly a pátý měsíc za sebou se vyšplhaly na nový rekord. Za růstem stály nízké úroky z hypotečních úvěrů. Rekordní úrovně dosáhly výdaje v soukromém i veřejném stavebnictví, ve státní i lokální výstavbě a v soukromé bytové výstavbě. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnilo ministerstvo obchodu.

Celkové stavební výdaje vzrostly o 1,2 procenta na sezónně upravených 934,5 miliardy dolarů z říjnových revidovaných 923,8 miliardy USD. Analytici podle agentury Reuters přitom očekávali růst výdajů jen o 0,5 procenta.

Výdaje v soukromé bytové výstavbě stouply o dvě procenta na 495,7 miliardy USD. Prodej nových i starších domů však v listopadu klesl. To podle analytiků znamená, že trh s byty již dosáhl zralosti.

Hypoteční úrokové sazby u populárních půjček s fixní sazbou na 30 let stouply minulý týden na 5,85 procenta, uvedla hypoteční skupina Freddie Mac. Stále však zůstávají v blízkosti 40letého minima, kde se ocitly v červnu. Počet nových žádostí o úvěry však na konci prosince klesl na nejnižší úroveň za celý rok 2003, dodala Asociace hypotečních bank.

Prodej domů v USA loni rekordně rostl, protože kupující se snažili hojně využít nízkých úrokových sazeb. V letošním roce by se však situace měla zhoršit, napsala agentura Reuters. -čtk-