Výrobce zdravotnických pomůcek americká firma Arrow zřejmě postaví nový závod na Vysočině. Největší šance na získání investice, která má přinést až 500 pracovních míst, má Žďár nad Sázavou. Definitivní rozhodnutí padne na jaře v USA.

Arrow kromě zahraničních lokalit uvažoval také o Jihlavě. Podle agentury CzechInvest mají obě města kraje stejné šance. Jiné informace poskytla jihlavská radnice. "Americký investor si vybral jinou lokalitu než Jihlavu, půjdou do Žďáru," sdělila Alena Kottová, vedoucí magistrátního odboru rozvoje města.

Nový podnik má vyrábět například katetry, tedy přístroje na vyšetřování tělních dutin. Převážnou většinu z 500 pracovních míst by obsadily ženy bez kvalifikace. "Jde o práci velmi jednoduchou a čistou, pracuje se téměř ve sterilním prostředí," řekl ředitel žďárského úřadu práce Václav Pavlosek.

Americká společnost již od roku 1994 působí v Hradci Králové. Loni pro Arrow Internacional CR v Hradci pracovalo 750 lidí a dalších 150 pracovníků chtěla firma přijmout. Firma se tak přibližuje k největším zaměstnavatelům v Královéhradeckém kraji. -čtk-