Český projekt výstavby závodu na zpracování plynu v ruském Sosnogorsku v Komské republice je u konce. Podnik postavený "na klíč" pro ruskou společnost Severogaz, bude uveden do provozu v závěru listopadu, řekl ředitel zastoupení Škody JS Ladislav Lang. Ruská zakázka má celkový objem asi 100 milionů eur (3,1 miliardy Kč) a Škoda JS Plzeň je jejím generálním dodavatelem.

"Jde o jeden z největších (českých) investičních projektů v Rusku od roku 1989," uvedl Lang. Zakázka byla podepsána v roce 2001. Projekční práce zajistila česká firma Chemoprojekt, stavební část Průmyslové stavitelství Brno. Spolu s dalšími českými partnery se na projektu podílelo i několik ruských firem.

Nový závod na čištění a zkapalnění plynu zpracuje ročně přibližně tři miliardy metrů krychlových suroviny. "Byl postaven vedle starého závodu, který už kapacitně nestačil. Objem zpracování se zvětšil z 1,3 miliardy kubíků na tři miliardy za rok," uvedl Lang.

Provoz závodu bude plně automatizovaný. "Vše bude řízeno z moderního velínu, plně automatizované, napojené na počítačovou síť," uvedl Lang. Obslužný personál i odborníky si zajistí ruská strana. V současné době školí Češi skupinu ruských specialistů, dodal.

Projekt v Sosnogorsku je úvěrován Českou exportní bankou při pojištění Exportní garanční a pojišťovací společností (EGAP).

Škodu JS vlastní od letošního července ruská společnost OMZ. Od Škody Holding koupil ruský vlastník ještě konsorcium Škoda Steel. Po začlenění "škodováckých" závodů do struktur OMZ by měla jejich výrobní kapacita v oblasti atomových elektráren sloužit k výrobě zařízení pro třetí země, uvedl Lang. -čtk-