Česká spořitelna v listopadu vydá další hypoteční zástavní listy, tentokrát za 300 milionů korun. Emisi dluhopisů banka plánuje na 4. listopadu se splatností v roce 2009. Sdělila to mluvčí ČS Klára Gajdušková. Prodejem hypotečních zástavních listů banky financují hypotéky, o něž je na trhu stále větší zájem.

Dluhopisy v nominální hodnotě 10.000 korun vynesou majitelům 3,6 procenta ročně. Emise bude druhou vlnou již páté části hypotečních zástavních listů, kterou banka vydává v rámci patnáctiletého dluhopisového programu. Spořitelna prozatím vydala hypoteční zástavní listy v objemu 9,7 miliardy a po vydání těchto dluhopisů splní svůj plán, který počítá s deseti miliardami Kč.

Hypoteční zástavní listy odborníci považují za bezpečnou a výhodnou investici. V drtivé většině jsou zajištěny nemovitostí, která slouží k bydlení. Výnosnost dluhopisů převyšuje většinu ostatních, běžně dostupných investičních příležitostí. Atraktivitu listů zvyšuje i to, že se na výplatu úroků nevztahuje daň z příjmu.

Vydávat hypoteční zástavní listy může v tuzemskun deset bank, a to Komerční banka, Česká spořitelna, Českomoravská hypoteční banka, ČSOB, Raiffeisenbank, GE Capital Bank, Živnostenská banka, HVB Bank, Wüstenrot hypoteční banka a eBanka. Většina z nich také dluhopisy již emitovala.

Podle informací z pražské burzy jsou v oběhu hypoteční zástavní listy v objemu 66 miliard korun. Největším emitentem je Českomoravská hypoteční banka, která vydala dluhopisy za 24 miliard korun. -čtk-