Finská společnost Kone Corporation zahájí v lednu v ústecké průmyslové zóně Severní Předlice linku na výrobu výtahových dveří. Čtvrtý největší výrobce výtahů a eskalátorů na světě zde v příštím roce zaměstná zhruba 80 lidí, do čtyř let musí podle smlouvy s magistrátem mít 240 pracovníků. Závod včetně příjezdových komunikací bude dobudován na konci listopadu, řekl manažer společnosti Simo Lassila.

V příštím roce se v Ústí vyrobí asi 24.000 výtahových dveří. Kapacita tří linek, které sem společnost postupně instaluje, je 40.000 dveří ročně. Tržby v roce 2005 firma odhadla na osm milionů eur (zhruba 251,2 milionu korun). Cena jedněch dveří se pohybuje od 300 do 600 eur (asi 9420 až 18.840 korun).

Dveře budou společně s kabinami, které by se v budoucnu mohly vyrábět také v Ústí nad Labem, pracovníci montovat přímo v domech či závodech po celé Evropě. Nejvíce výtahů dodává Kone do Německa, Francie a Holandska.

Finská společnost chce spolupracovat s ústeckými firmami. V současné době pořádá výběrové řízení na dodavatele některých součástek. Lassila řekl, že vítězné podniky budou mít šanci spolupracovat s dalšími pobočkami v Evropě. Kone Corporation zaměstnává přes 23.000 lidí.

Kone začala výrobní halu na deseti hektarech stavět letos v červenci. Pozemky získala firma za symbolickou korunu za metr čtvereční. Primátor Petr Gandalovič uvedl, že mezinárodní společnost je pro Ústí dobou investicí. "Není to jen o desítkách pracovních míst, ale i o reputaci města a o tom, že jiní investoři budou příklad Kone následovat," řekl.

Roční obrat společnosti je 5,5 miliardy eur (asi 176 miliard korun) a ročně dodá kolem 26.000 nových výtahů a eskalátorů. Kone Corporation vznikla ve Finsku v roce 1910. -čtk-