Počet nově zahájených staveb obytných domů ve Spojených státech se v září překvapivě prudce snížil po předchozích dvou nárůstech za sebou. Oznámilo to ministerstvo obchodu. Dodalo však, že počet udělených stavebních povolení překonal očekávání.

Stavební firmy v září v přepočtu na celý rok položily základy 1,898 milionu obytných domů, což představuje propad o šest procent z revidovaných 2,020 milionu v předchozím měsíci. Analytici přitom počítali s mírnějším poklesem na 1,950 milionu. Nejvýraznější propad nastal u rodinných domů, kde se počet zahájených staveb snížil o 8,2 procenta na 1,540 milionu.

Počet vydaných stavebních povolení, který mnozí ekonomové považují za ukazatel budoucí stavební aktivity, naopak stoupl o 1,8 procenta na ročně přepočtených 2,005 milionu.

Výstavbu obytných domů v létě podpořil pokles u hypotečních úrokových sazeb. Průměrná sazba u běžné 30leté hypotéky minulý týden klesla na 5,74 procenta poté, co slabá zpráva o trhu práce zvýšila obavy ze zpomalení hospodářského růstu v zemi, napsala agentura Reuters. -čtk-