Výroba stavebních podniků s více než 20 zaměstnanci v kraji Vysočina do června meziročně stoupla o 19 procent na 2,6 miliardy korun. Podle jihlavské pobočky Českého statistického úřadu tempo růstu v kraji o pět procent převýšilo republikový průměr. Objemem prací však Vysočina předčila jen Liberecký a Karlovarský kraj.

Ze 110 větších stavebních podniků je čtvrtina na Jihlavsku. Jejich výroba meziročně stoupla asi o desetinu na 755 milionů korun. Naopak na Pelhřimovsku, kde je jen 12 firem z oboru, stavební výroba asi o desetinu klesla na 319 milionů. Podniky na Žďársku dokonce zvedly produkci o 44 procent na 485 milionů korun.

Podle generálního ředitele žďárské PKS Holding Petra Pejchala ale jeho podnik výrazné oživení v regionu nezaznamenal. "Celorepublikově stavebnictví stoupá, na Vysočině podle mne k rozvoji nedochází," řekl. Dceřiná společnost PKS INPOS je druhou největší stavební firmou kraje. Loni zvedla výkony o 35 procent, letos předpokládá další meziroční růst asi o pět procent zhruba na 800 milionů. Zakázky ale musí hledat i mimo Vysočinu. Podnik staví byty v Praze, v kraji letos dokončil nový závod pro masokombinát Kostelecké uzeniny.

Na Vysočině se podle Pejchala staví byty v Jihlavě a průmyslové zóny v městech u dálnice. "Jinde se dělá velké množství drobných zakázek," podotkl. Velký objem prací budou znamenat přestavby čistíren odpadních vod a kanalizací na Žďársku a na Třebíčsku, na něž města dostala dotaci z evropského předvstupního fondu ISPA. Práce za 640 milionů korun se budou provádět od letoška do roku 2007.

Větší stavební firmy zaměstnávají zhruba 6800 lidí. Jejich průměrný hrubý plat meziročně stoupl o necelých osm procent na 14.300 korun; proti krajskému průměru zaostal asi o 500 korun.

Počet stavebních povolení se meziročně zvedl o 19 procent téměř na 4000. Bytové stavby se na nich podílejí necelou třetinou a čtvrtinu představují investice spojené s ochranou životního prostředí. Hodnota povolených staveb se pohybuje kolem pěti miliard korun. -čtk-