Rakouská stavební společnost Strabag otevřela v Miroslavi na Znojemsku nový závod za 80 milionů korun. Provoz zajistí servisní firma BMTI ČR a v rámci holdingu Strabag se zde má čistit, opravovat a skladovat bednění a lešení pro celou střední Evropu. Práci najde v závodě 35 lidí z obce i blízkého okolí. Informovala o tom firma BMTI.

Společnost postavila za deset měsíců 2100 čtverečních metrů zateplené haly a 1800 čtverečních metrů kryté haly. Součástí areálu je i zhruba hektar venkovních asfaltových ploch a bezmála třikrát tolik zeleně.

Podle místostarosty Miroslavi Romana Volfa je závod umístěn v průmyslové zóně, kterou město začalo budovat již před třemi lety. Tehdy odkoupilo z konkurzní podstaty areál blanenské ČKD. Radnice ještě přikoupila další pozemky od soukromníků, část poté získala od Pozemkového fondu a vytvořila areál o rozloze 6,5 hektaru. "Za posledních asi deset let ubylo v Miroslavi téměř 1000 pracovních míst," vysvětlil Volf zájem města o nového investora.

Znojemsko přitom patří na jižní Moravě mezi regiony nejvíce zasažené nezaměstnaností. Koncem září zde zůstala její míra na dvanácti procentech hned za Hodonínskem, kde úřady práce evidovaly 13,5 procenta lidí bez práce.

Společnost Strabag se sídlem ve Spittal an der Drau v rakouských Korutanech zaměstnává ve stavebnictví po celé Evropě kolem 31.000 lidí. Na českém trhu začala působit před deseti lety, tehdy ještě jako firma Ilbau. -čtk-