Částku 30.000 korun na dítě až do počtu tří dětí bude možné odečíst z půjček pro mladé na pořízení bydlení. Dosud ministerstvo pro místní rozvoj navrhovalo na každé dítě odpočet 10.000 korun. Půjčky chce ministerstvo spustit 1. prosince místo předpokládaného termínu od ledna 2005. Letos má na tyto účely zajištěno 300 milionů korun, příští rok 1,5 miliardy. Novinářům to dnes řekl ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek.

Na půjčku až 300.000 korun si tak lidé, kteří budou mít tři děti, budou moci odečíst 90.000 korun. Standardně je půjčka určena manželům, a to i bezdětným, z nichž alespoň jeden má méně než 36 let. Na půjčku budou mít nárok i samoživitelé, tedy mladí lidé, kteří nežijí v manželství a pečují alespoň o jedno dítě. Splátka v případě 20leté půjčky bude podle ministerstva činit asi 1500 korun měsíčně.

Splácení bude možné až o deset let odložit například v případě, že žadatel půjčku spojí s úvěrem od stavební spořitelny, který tak bude moci splatit přednostně. Splácení bude možné také až na deset let přerušit, například v případě narození dítěte.

Půjčku budou moci mladí lidé využít nejen na stavbu bytu nebo domu, ale i na jeho koupi, a to i staršího do pěti let od kolaudace. Peníze budou však moci použít také na koupi podílu ve družstvu, pokud se stanou nájemníky takto pořízeného družstevního bytu. Půjčku nedostane žadatel, který již je majitelem bytu nebo družstevního podílu. Ručit budou mladí lidé například pořizovaným bytem.

Zároveň ministerstvo připravuje dotaci ke spotřebitelskému úvěru na základní vybavení bytu. K úvěru až do výše 50.000 korun lidé zřejmě získají úrokovou dotaci ve výši jednoho až dvou procent. "Na dotaci bude mít nárok stejná skupina lidí jako u půjček pro mladé," řekl Paroubek.

Půjčky mladým bude poskytovat Státní fond rozvoje bydlení. Částka 1,5 miliardy korun na příští rok stačí zhruba pro 5000 žadatelů. Pokud bude zájem vyšší, obrátí se MMR na komerční banky. -čtk-