Stavební firmy v Karlovarském kraji vykázaly v pololetí nárůst celkového objemu stavebních prací podle dodavatelských smluv meziročně o 18,7 procenta na asi 1,6 miliardy korun. Na tomto výsledku se podílelo 60 stavebních firem s 20 a více zaměstnanci. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ).

Potvrdila se tak prognóza Rudolfa Borýska z Regionálního stavebního sdružení Karlovy Vary. Počátkem roku řekl, že situace ve stavebnictví by se mohla v Karlovarském kraji vyvíjet pozitivně během celého roku vzhledem k vyšším investicím do infrastruktury. "Týkají se například souvislých oprav silnic druhé třídy a stavby zbývající části průtahu Karlovými Vary," uvedl.

Podle údajů ČSÚ se objem základní stavební výroby od počátku letošního roku do konce června zvýšil meziročně o 13,8 procenta na zhruba 1,1 miliardy korun. Na růstu celkového objemu stavební výroby se podílela nová výstavba zhruba 1,3 miliardy korun, a to je meziroční nárůst o 25,4 procenta. Celkový podíl oprav a údržby oproti tomu mírně poklesl o 1,6 procenta a představoval v pololetí částku více než 305 milionů korun.

Stavební úřady na území Karlovarského kraje vydaly od počátku roku 2004 do konce června 1912 stavebních povolení. V porovnání se stejným obdobím předchozího roku šlo o nárůst o 15,3 procenta. Orientační hodnota staveb, na něž byla vydána stavební povolení, představuje zhruba 4,9 miliardy korun. Jde o meziroční nárůst o 141,9 procenta.

Největší podíl na počtu vydaných povolení měly stavby budov s 55,5 procenta. Dále pak stavby k ochraně životního prostředí s 15,6 procenta; ostatní stavby představovaly 28,9 procenta.

V pololetí se meziročně zvýšila rovněž zaměstnanost ve stavebnictví o 1,4 procenta a stavební firmy zaměstnávaly 2866 lidí. Vzrostla rovněž průměrná mzda pracovníků ve stavebnictví, a to meziročně o sedm procent na 14.359 korun. Nárůst průměrné mzdy zůstal za růstem produktivity práce ze základní stavební výroby o 5,2 procentního bodu. -čtk-