Zákon o podpoře výstavby družstevních bytů pomůže stavbě bytů zejména v regionech. V současnosti vznikají byty převážně v Praze. Na rozdíl od komerčních staveb by družstevní byty mohly být až o 20 procent levnější. V příštích letech o ně bude mít zájem dva až čtyři tisíce lidí ročně, řekl předseda Svazu českých a moravských bytových družstev Vít Vaníček. Zákon by měl platit od července 2005.

"V každém regionu jsou dvě až tři družstva, která jsou připravena příští rok začít stavět," řekl Vaníček. Podle předpokladů ministerstva pro místní rozvoj by příští rok měly firmy začít se stavbou 250 bytů, o rok později se zhruba 700 a v roce 2007 asi 1800 bytů. V dalších letech by měly stavět kolem 4000 bytů ročně.

Největší zájem bude podle Vaníčka o byty 2+1 s plochou 60 až 70 metrů čtverečních. Cena těchto bytů však přesáhne modelový byt ministerstva, který počítá s bytem za milion korun. Nájemné by u takového bytu mělo podle MMR činit 3500 korun, včetně služeb by nemělo přesáhnout 6000 korun za měsíc.

"S výhodně získaným pozemkem od obce budou družstva schopna stavět standardní byt za zhruba 20.000 korun za metr čtvereční," řekl Vaníček s tím, že v cenách budou existovat regionální odlišnosti. Na rozdíl od komerční výstavby by družstevní byty mohly být podle něj o deset až 20 procent levnější. V Praze firmy nabízejí byty zhruba od 25.000 Kč za metr, největší poptávka je podle nich mezi 30.000 až 40.000 Kč za metr čtvereční.

Zákon, který schválila vláda na začátku října a musí ještě projít parlamentem, by se měl podle Vaníčka v několika bodech upravit. Družstevní byty by měly zůstat trvale nájemní. "Nájemní bydlení má nezastupitelnou funkci, je důležité například pro mobilitu pracovních sil," poznamenal předseda bytových družstev.

Dotace od státu by při splnění podmínek měla být podle Vaníčka pro družstva nároková. "Družstva budou investovat statisíce korun do přípravy projektu a nemají jistotu, že dotaci získají," podotkl Vaníček.

Zájemce o družstevní byt by měl na základě zákona vložit příspěvek ve výši 20 procent z ceny bytu. Stát dá existujícímu nebo nově vzniklému družstvu příspěvek 100.000 korun na byt. Dalších až 700.000 korun si bude moci družstvo vzít jako úvěr s roční úrokovou sazbou tři procenta a splatností 20 let. Úvěr pak bude splácet nájemce v nájemném.

Výstavba družstevních bytů funguje v Evropě i v zámoří, například v Kanadě. "Družstva nejsou překonanou formou, mají na trhu své místo," řekl Vaníček. Portugalsko podporuje výstavbu družstev například výhodnějším poskytnutím pozemků, na severu Itálie družstva staví celá sídliště včetně občanské vybavenosti, tedy škol, nemocnic a obchodů.

V České republice se družstevní výstavba výrazně snížila po roce 1989, kdy stát přestal tento druh výstavby podporovat a zaměřil se na podporu vlastnického bydlení. Ze zhruba 3,83 milionu trvale obydlených bytů je družstevních více než 650.000. To je asi 17 procent bytového fondu. -čtk-