Téměř o osm procent více bytů se ve srovnání se stejným obdobím roku 2003 začalo v letošním prvním pololetí stavět ve Zlínském kraji. Kvůli pětiprocentnímu propadu v prvních třech měsících je ale tempo bytové výstavby v kraji stále pod celostátním průměrem, který činí 14,6 procenta. Vyplývá to z údajů krajské pobočky Českého statistického úřadu.

V prvních šesti měsících roku začala výstavba 859 bytů, což je v meziročním srovnání o 63 bytů více. Zhruba dvě třetiny přitom tvoří byty vznikající v nových rodinných domech či při jejich dalších úpravách. Lidé rovněž často přistupovali k úpravám nebytových prostor či modernizaci starších bytů.

Zhruba stejný růst zaznamenali statistici ve Zlínském kraji i u dokončených bytů; stavebníci za první půlrok zkolaudovali 313 nových rodinných domů a 39 bytů v bytových jednotkách. Celkem bylo v kraji dokončeno 570 bytů; v různém stadiu rozestavěnosti jich je bezmála 7800.

Růst tempa bytové výstavby je podle odborníků dán větším zájmem o hypotéky. Například Česká spořitelna, která je jedničkou na trhu hypoték, letos v pololetním srovnání zvýšila počet nově uzavřených smluv zhruba o dvojnásobek. Meziročně o čtvrtinu více hypoték pak poskytla od ledna do června Českomoravská hypoteční banka. -čtk-