Stavební výroba na Slovensku v srpnu meziročně vzrostla o 2,8 procenta, zatímco v červenci zaznamenala pouze mírný 0,1procentní nárůst. V běžných cenách červencová stavební produkce stoupla na 9,52 miliardy korun z červencových 9,01 miliardy Sk, informoval statistický úřad.

"Tempo vývoje bylo ovlivněno zvýšením produkce na nové výstavbě, modernizacích a rekonstrukcích o 7,1 procenta a snížením na opravách a údržbě o 9,6 procenta. Objem stavebních prací v zahraničí klesl o 0,1 procenta," uvedl úřad.

Od ledna do srpna stavební výroba meziročně vzrostla o 1,9 procenta. Z toho nová výstavba, modernizace a rekonstrukce stouply o 5,5 procenta, stavební práce na opravách a údržbě se snížily o 7,8 procenta a stavební práce v zahraničí klesly o 7,3 procenta.

Stavební produkce zahrnuje výrobu, kterou podniky uskutečnily vlastními zaměstnanci a osobami pracujícími na dohodu na stavebních pracích. Kromě stavební produkce pro přímé investory údaje zahrnují také produkci pro vlastní investiční výstavbu a pro jiné dodavatele stavební produkce, včetně výroby v zahraničí. -čtk-