Jedna z největších evropských stavebních společností, firma Colas, se stala v uplynulých dnech novým vlastníkem majoritního balíku akcií v košické firmě Inžinierske stavby. Společnost Colas koupila 96,2 procenta akcií firmy přibližně za 876 milionů korun.

Dosavadním vlastníkem většinového podílu v Inženýrských stavbách byla nizozemská společnost Myria Assets zastupující britskou finanční skupinu BF Finance. Akcie košické firmy koupila v polovině července od firmy Istrokapitál za 670 milionů Sk. Francouzská společnost Colas vlastní na Slovensku kromě Inženýrských staveb také společnost Cesty Nitra.

Předseda dozorčí rady Inženýrských staveb Miroslav Remeta k tomu uvedl, že společnost Colas má zájem udržet současnou pozici podniku na slovenském i zahraničním trhu. Vlastnické změny by se na chodu firmy neměly projevit zásadním způsobem.

Ke konci letošního roku očekává vedení společnosti Inženýrské stavby hrubý zisk přibližně 70 milionů korun a plánované výnosy by měly dosáhnout asi 3,65 miliardy Sk. V loňském roce firma vykázala zisk 18,2 milionu a výnosy 3,2 miliardy Sk. -čtk-