Stavební výroba na Slovensku v září meziročně vzrostla o 1,7 procenta, zatímco v srpnu zaznamenala nárůst o 2,8 procenta. V běžných cenách zářijová stavební produkce stoupla na 9,83 miliardy korun ze srpnových 9,52 miliardy Sk, informoval statistický úřad.

Vývoj ve stavebnictví v září ovlivnilo zvýšení produkce na nové výstavbě, modernizacích a rekonstrukcích o devět procent. Naopak práce na opravách a údržbě klesly o 18 procent a stavební práce v zahraničí se snížily o 7,4 procenta.

Za prvních devět měsíců stavební výroba meziročně vzrostla o 1,9 procenta. Z toho nová výstavba, modernizace a rekonstrukce stouply o šest procent, stavební práce na opravách a údržbě se snížily o 9,3 procenta a stavební práce v zahraničí klesly o 7,3 procenta.

Stavební produkce zahrnuje výrobu, kterou podniky uskutečnily vlastními zaměstnanci a osobami pracujícími na dohodu na stavebních pracích. Kromě stavební produkce pro přímé investory údaje zahrnují produkci pro vlastní investiční výstavbu a pro jiné dodavatele stavební produkce, včetně výroby v zahraničí. -čtk-