Francouzská telekomunikační a stavební skupina Bouygues vede exkluzivní jednání o prodeji divize čištění vod Saur soukromému investičnímu fondu Paribas Affaires Industrielles. PAI nabízí za divizi 1,037 miliardy eur. Prodej je součástí snah Bouygues snížit dluh a soustředit se pouze na hlavní operace, tedy stavebnictví a komunikace.

Součástí jednání nejsou aktivity divize v Itálii a Africe. PAI svoji nabídkou odsunula na druhou kolej dalšího zájemce, soukromou investiční firmu Eurazeo.

Bouygues podle osob blízkých situaci původně zvažoval nabídku divize na akciovém trhu. Analytici upozorňují, že prodej divize soukromé investiční společnosti znamená, že Bouygues nevěří v současnou situaci na akciovém trhu a bojí se, že kdyby nabídl akcie divize na burze, získal by málo peněz. Firma Merrill Lynch, která divizi ohodnotila na 950 milionů eur, však věří, že nabídka na trhu by byla úspěšná vzhledem k malému počtu firem z tohoto sektoru na pařížské burze.

Zájem o koupi divize Saur vyjádřilo několik finančních společností, včetně CVC Capital Partners, Terra Firma, BC Partners a konsorcia firem Goldman Sachs Private Equity a Candover. Jejich nabídky však byly nižší než 900 milionů eur, proto byly ve středu do užšího výběru vybrány pouze firmy Eurazeo a PAI.

Bouygues plánuje, že si ponechá v divizi podíl 15 procent. Prodej podléhá schválení antimonopolních orgánů, napsala agentura Reuters. -čtk-