Česká spořitelna odkoupila od své mateřské společnosti Erste Bank její podíl 34,5 procenta ve Stavební spořitelně České spořitelny (SSČS). Zvýšila tak svůj majoritní podíl ve stavební spořitelně na 95 procent. Vyplývá z informací mluvčí ČS Kláry Gajduškové. Druhá největší tuzemská stavební spořitelna má přibližně 1,3 milionu klientů.

Dalším vlastníkem SSČS zůstala s pěti procenty akcií rakouská stavební spořitelna Bausparkasse, která rovněž patří do skupiny rakouské Erste Bank.

"Změna akcionářské struktury v SSČS posiluje pozici ČS jako lokálního lídra finanční skupiny v České republice," komentoval zvýšení podílu předseda dozorčí rady SSČS a člen představenstva České spořitelny Martin Škopek.

Stavební spořitelně České spořitelny v pololetí klesl čistý zisk o tři miliony na 123 milionů korun. Bilanční suma vzrostla téměř o třetinu na 65,9 miliardy korun. Stavební spoření nabízí firma na 646 pobočkách České spořitelny, ve 127 kancelářích SSČS i na internetu. Za prvních deset letošních měsíců poskytla o 52 procent více úvěrů než ve srovnatelném období loni. -čtk-