Stavební a montážní firma Podzimek a synové v Třešti na Jihlavsku letos očekává tržby přes 300 milionů korun, tedy podobné jako loni. Řekl ředitel Jan Podzimek, firmě se 150 pracovníky se daří držet výrobu i díky zakázkám v Praze. Mezi nejvýznamnější nyní patří rekonstrukce bývalého statku Ladronka v Praze 6 za více než 50 milionů korun.

Významná barokní stavba z konce 17. století v posledních desetiletích chátrala. V 90. letech minulého století se v ní zabydleli squatteři. Přestavba byla zahájena v letošním roce. Od jara by měl objekt sloužit jako zázemí pro okolní rekreační areál. Kromě restaurace v něm budou bowlingové dráhy nebo půjčovna sportovních potřeb. Úpravu parků rekreačního areálu prováděla firma Podzimek již loni.

Podle Podzimka stavebních zakázek v Česku výrazně nepřibývá. "Nárůst stavební výroby byl způsoben zejména změnou sazby DPH a změnou zákona o zadávání veřejných zakázek," míní. Asi polovinu výkonů firma realizuje při výstavbě bytů. Podle ředitele se staví více novostaveb a roste i počet rekonstrukcí bytů. Letos podnik mimo jiné dokončil 120 bytů v Jihlavě. "Nyní předáváme přibližně stejný bytový komplex v Praze," podotkl.

Seskupením firem Podzimek navázal na více než stoletou rodinnou tradici. Strojírny Podzimek se 40 pracovníky mají roční obrat kolem 80 milionů. Společnost P & S mimo jiné jako jediná v Česku dodává otočné kovové mosty. Dřevovýroba Podzimek má roční obrat kolem 30 milionů a produkuje dřevěné podlahy. -čtk-