Nová výstavba domů v USA v říjnu nabrala tempo. Počet staveb, jejichž výstavba se zahájila, vzrostl o 6,4 procenta, což je nejvyšší tempo od loňského prosince. Vývoj byl lepší, než ekonomové očekávali. Kupující využívali nízkých úrokových sazeb, uvedlo americké ministerstvo obchodu.

Počet domů, které se začaly v říjnu stavět, v ročním přepočtu dosáhl 2,027 milionu. Zářijový údaj ministerstvo revidovalo nahoru na 1,905 milionu. Říjnový nárůst tak smazal propad o 5,6 procenta z předchozího měsíce. Analytici odhadovali říjnový údaj na 1,975 milionu, uvedla agentura Reuters.

Indikátor důvěry v odvětví přesto nečekaně klesl. Počet stavebních povolení se snížil o 0,7 procenta na 1,984 milionu, když analytici čekali rovné dva miliony povolení.

Americká asociace hypotečních bank zveřejnila, že se počet nových žádostí o hypotéky na nákup domů za minulý týden zvýšil, protože se splácení úvěrů zrychlilo díky relativně stagnujícím úrokům u dlouhodobých hypoték.

Úroková sazba u třicetiletých hypoték bez započtení poplatků dosáhla v průměru 5,70 procenta. Proti předchozímu týdnu se tak zvýšila o 0,01 procentního bodu, ale meziročně je vyšší jen o 0,06 procentního bodu, napsala agentura Reuters. -čtk-